Çelik Konstrüksiyon Yapılar
Demir çelik kullanımı çok uzun yıllara dayanmaktadır. Ham demir üretiminin başlamasıyla birlikte demir yapı malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Demir kullanarak inşaa edilmiş ilk yapılar köprülerdir. İlerleyen yıllarda ham demirin sıvı haldeyken arıtılması sağlanmış ve dökme çelik üretimi ortaya çıkmıştır. Çelik yapılar hızlı inşaa edilebilmesi nedeniyle yaygın kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Bazı dökme çelik ürünleri; çelik font, su çeliği, gri font olarak ayrılırlar.
Yapı malzemesi olarak çelik, demirin, silisyum, mangonez, alüminyum, bakır, krom, nikel, molibden, bor, vanadiyum, vb. gibi elementler ile teşkil ettiği alaşımdır. En önemli katkı maddesi karbon, çeliğin sertliğini ve mukavemetini arttırır, ancak işlenebilirliğini diğer bir deyişle şekil değiştirme ve kaynaklanabilme özelliğini azalttığı için belli bir oranı geçmemesi gereklidir. Çeliğin birleştirilmesi ayrılması zorlayıcı bir durum değildir. Çelik birleştirme araçları; perçin, bulan(çıvata), kaynak olarak ayrılır. Çelik yapılar kullanım ve kurum esnekliği sebebiyle mimarı açıdan güzel projelerde çıkmasına olarak sağlar.
Çelik Yapıların Avantajları
- Çelik yapılarda takviye ve taşıyıcı elemanların değiştirilmesi nispeten kolaydır.
- Çelik yapılar sökülüp yeniden kullanılabilir.
- Montaj tamamlandığı anda tam yükle çalışırlar, beklemek gerekmemektedir.
- Uygun planlama ile az iskeleli inşaat mümkündür.
- Çelik taşıyıcı elemanlar, büyük ölçüde atölyelerde hazırlanır. Şantiyede yalnız montaj işleri yapılır. Bu bakımdan inşa süresi kısadır, ayrıca hava koşullarından neredeyse bağımsızdır.
- Burkulmasız durumda çeliğin çekme mukavemeti, basınç mukavemetine eşittir.
Çelik Yapı Sisteminin Uygulama Alanları
- Sanayi yapılar
- Köprüler
- Sosyal Yapılar
- Çok Katlı Yapılar
- Gökdelenler
ÇELİK KONSTRÜKSİYON
Çelik Konstrüksiyon, yapılarda tüm taşıyıcı sistemin çelikten üretilmesine denilmektedir. Genellikle ağır çelik ve hafif çelik konstrüksiyon yapılar olarak ikiye ayrılırlar. Fabrika, tesis vb. yerlerde büyük çelik malzeme, prefabrik atölye, depo vb. yerlerde hafif çelik malzeme kullanılmaktadır. Kullanım alanları; fabrika binalar, sanayi yapıları, uçak hangarları, spor tesisleri, hangarlar, depolardır. Hafif olması sebebiyle daha az deprem yüklerine maruz kalmaktadır. İmalat ve montajda işçilik ve zamandan tasarruf sağlar, hızlıdır, defalarca sokulup tekrar monte edilebilir, uzun ömürlüdür, %100 geri dönüştürülebilir ve çevreye zarar vermez.